A ravioli
A ravioli egy olasz eredetű étel, mely mára már az egész világot meghódította magának. Leggyakrabban, hússal, sajttal, vagy zöldségekkel szokták megtölteni. A tészták széle általában recézett, ennek közébe töltik bele a húspástétomot vagy a zöldségkrémet. Az eredeti ravioli tésztaféle általában otthon készül. Bár az elkészítése nem különösebben bonyolult, amennyiben nem mozogsz otthonosan a konyhában, de szeretnél egy igazán jó raviolit, inkább menj el valahova – egy hívogató olasz étterem Buda egyik legszebb környékén nem csak a gyomrodat lakatja jól, de bizony a szemedet is!
Hozzávalók (4 személyre):
• 500 g finomliszt
• 5 db tojás
• 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítési idő: körülbelül 40 perc
A töltelékhez:
• 20 dkg darált sertéshús
• 1/2 fej vöröshagyma
• étolaj
• só bors
• kakukkfű (ízlés szerint)
• őrölt fekete bors (ízlés szerint)
• rozmaring (ízlés szerint)
• fokhagymapor (ízlés szerint)
Az alaptészta:
1. A lisztet szitáld a gyúródeszkára, egyesével add hozzá a tojásokat, aztán pedig az olívaolajat.
2. Gyúrd össze a hozzávalókat, és 10 perc alatt dolgozd sima, rugalmas tésztává.
3. Krémes állagú zöldséges, húsos vagy májas tölteléket egyaránt készíthetsz hozzá.
A töltelék elkészítése
1/2 fej vöröshagyma szükséges, ezt párold meg, majd mehet bele a darált hús. Pirítsd le, fűszerezd és párold puhára őket. A húsra önts egy kevés vizet, kb. fél dl-t.
Töltés
1. Töltsd meg! A tésztát belisztezett deszkán sodord papírvékonyságúra. Vágj ki belőle 12 cm széles sávokat. A tölteléket töltsd egy habzsákba, majd 6 cm-enként halmozz belőle egy keveset a szeletekre.
2. Takard be a tölteléket! A tésztacsíkot csepegtesd meg egy pici vízzel, majd a szélét hajtsd rá a töltelékre. A széleket alaposan nyomogasd össze, ezzel megakadályozhatod, hogy főzés közben elváljanak egymástól.
3. Elő a derelyevágóval! A tésztacsíkokból a derelyevágóval metssz ki a raviolira hasonlító csomagokat. A felesleges tésztát a szélekről vágd le. Az előkészített töltött tésztát sós vízben főzd ki.